• ilk hard scifi olması bakımından oldukça önemli 1950 yapımı film. ay'ın fethi amerika'nın askeri stratejik çıkarlarına bağlanıyor (ay'a ilk ulaşacak ülke nükleer füze üssü yapacak, hem de bol bol uranyum çıkaracak vs.) bu açıdan apollo projesi öncesi kamuoyu desteği oluşturmak ve harcanacak milyarlarca doları olurlamak amacıyla çekilmiş devlet destekli bir propaganda filmi gibi duruyor.

    efektler altmışbeş senelik bir film için gayet iyi. o yıllarda çekilen bilimkurguların aksine hiç saçmalık barındırmıyor. daha önce bahsedildiği gibi comic relief karakteri joey gora'daki cem yılmaz'ı andırıyor biraz. bilimkurgu meraklıları kaçırmasın ben açıkcası "vay anasını nasıl yapmışlar zamanında amg" dedim bi kaç kere. beğenmezseniz de iyi lan bu da aradan çıktı dersiniz ne biliyim.

    --- spoiler ---

    mission to mars'taki nefes kesen uzayda yürüme sahnesinin bir benzeri ve apollo 13'teki alet edevat seferberliğine benzer olaylar var
    --- spoiler ---
  • senaryosunu robert heinlein'ın yazdığı 1950 yapımı bilimkurgu film. yine kendi yazdığı rocket ship galileo kitabından esinlenmiştir yazarken. filmin çok gerçekçi bir aya iniş sahnesi vardır. heinlein filmin teknik yönetmenliğini de yaptı aynı zamanda.
    http://www.imdb.com/title/tt0042393
  • marvin fisher'in bestelediği ve sözleri roy alfred'e ait olan klasikleşmiş parça. daha çok nat king cole yorumuyla hatırlansa da, aslında birçok sanatçı tarafından seslendirilmiştir bugüne kadar. sözleri şöyledir;

    come and take a trip in my rocket ship
    we'll have a lovely afternoon
    kiss the world goodbye and away we fly

    destination moon
    travel fast as light 'til we're lost from sight
    the earth is like a toy balloon
    what a thrill you get ridin' on a jet

    destination moon
    we'll go up up up up
    straight to the moon we two
    high in the starry blue
    i'll be out of this world with you
    so away we steal in a space-mobile
    a supersonic honeymoon
    leave your cares below, pull the switch, let's go!

    destination moon
    there once was a time when the colorful thing to do
    was to call for a date on a bicycle built for two
    but cars and trains and even planes

    all have had their day
    now the time is due to call for you
    in the modern atomic way
    we'll go up up up up
    straight to the moon we two
    high in the starry blue
    i'll be out of this world with you
    so away we steal in a space-mobile

    a supersonic honeymoon
    leave your cares below, pull the switch, let's go!
    destination moon

    nat king cole - https://www.youtube.com/watch?v=7h5-oep0ifk

    dinah washington - https://www.youtube.com/watch?v=0pkispoziiu

    diana panton - https://www.youtube.com/watch?v=khdzorhnoaa

    heo so young - https://www.youtube.com/watch?v=zuhbdvtwj_s
  • 4-5 kişilik bir grup tutkulu adamın deyim yerindeyse evlerinin arka bahçesinde nükleer reaktörlü bir roket imal edip hükümetten gizlice aya gitmesini anlatan fantastik bilim-kurgu eseri... aya seyahati, bilimsel ve teknik gerçeklere bağlı kalarak anlatmaya çalışan ilk filmlerden.

    hikayenin bilimsel arkaplanı zaten heinlein'ın elinde, dünya atmosferinden çıkış ve geri dönüş sanki açıklanmamış gibi ama gerisi gayet akla yatan unsurlar... ama filmin asıl görsel başarısı dikkate değer... o ay sahnelerini bizimkiler şimdi yapabilir mi emin değilim, çünkü olay özel efekt ve teknolojiden çok görüntüleme becerisinde... ayın yüzeyinin kurumuş göl tabanı gibi görünmesi misal, aslına uygun olsun diye değil, giderek küçültülen çatlaklar üzerinden zorlama bir perspektif ve derinlik vermek içinmiş, ki çok başarılı olmuş, bravo...

    ayrıca, ekibin 4. elemanı, kafası teknik konulara pek basmayan, ama yorumları ile sürekli kopartan, sürekli neşeli, sürekli fedakar, italyan göçmeni joe, bi yerden acaip tanıdık gelecektir... üstelik en büyük zevkleri baseball ve hatun peşinde koşmak... evet, joey tribbiani... konuşması bile aynı, tipi bile nerdeyse aynı... eğer bir esinlenme yoksa çok büyük bir tasadüf olsa gerek...

    bu arada gemiden ağırlık atma klişesi ayda da olsa devam ediyor...
  • destination moon ve explorers on the moon ard arda yayınlanmış tintin'in iki önemli macerası (ve en sevdiklerim). herge bu maceralarda tintin, captain haddock,prof calculus ve snowy'i aya gönderiyor. herge'nin bu iki maceraya oldukça iyi hazırlandığı söylenebilir; yer çekiminden, ayın özelliklerine, roketin uzayda hareketine kadar bir çok şeye çalıştığı görülüyor. explorers on the moon'da aya ayak basan tintin, "birkaç adım attım. insanlık tarihinde ilk kez bir keşifçi ayda" diyor radyo dalgaları aracılığıyla dünyadaki merkeze. iniş ve kalkışlar çok heyecanlı. roket kalkacak mı? başarıyla inecek mi? içindekiler yaşayacak mı? evet, tintin ve arkadaşları bir kez daha başarıyor. bir kez daha insanlık onlara minnettar. herge, amstrong'tan 15 yıl önce tintin'in aya gönderiyor ve insanlık tarihinde ay yüzeyine ilk ayak basan kişi yapıyor.
  • kesinlikle sıkmayan, daha da önemlisi bir sci-fi filmi için çok büyük mantıksızlıklar ve abartı barındırmayan güzel film. film çekildiğinde henüz ay'a gidilmemiş, daha ne olsun. günümüzde dahi filmdeki ay'a iniş sahnesinin o denli özenli başarılamayabileceğini düşünüyorum. ayrıca yaklaşık 60 yıl sonra gravity'de karşılaşacağımız uzayda yangın söndürme cihazı ile yönlenme olayı izlenebilir.

    filmle ilgili tek sevmediğim şey, espri katmak için eklenmiş olan gereksiz italyan profili.
hesabın var mı? giriş yap