• yıllardır almanya'ya doktor ihraç ediyoruz zaten. ama son zamanlarda inanılmaz bir artış söz konusu. başlığı almanya için açtım. çünkü yoğunlukla göç almanyaya.

    isteyen istediği ülkeye gider ancak bir dünya emek ile yetişen hekimlerin, hele hele ülkelerinde böyle manzaralar yaşanıyorsa (bkz: van'daki muayene sırası rezaleti), göç etmesi tam bir dramdır.

    bir uzman doktorun yetişmesi tıp fakültesine girdikten sonra en az 10 yıllık bir eğitim ile oluyor. bir çok bölümün uzmanlık eğitimi 5 yıl olduğundan o bölümler için 11 yıllık bir eğitim gerekli. bu yetişmiş insan gücü, almanya gibi ülkelere göç edip buralarda, bir kaç yıllık dil ve denklik sınavı hazırlıklarından sonra çalışmaya başlıyorlar.

    bu durumun sebebi, türkiyedeki çalışma şartları ve şiddet olaylarının yanı sıra, ihraçlar, güvenlik soruşturmaları ile iyice yok olan güven duygusu.
    binlerce hekim kamudan ihraç edildi. binlercesi güvenlik soruşturmasını geçemedikleri gerekçesi ile atanmadı. yakın zamanda hükümet, bu hekimleri açlığa mahkum edecek, çalışmalarını tamamen engelleyecek yasaları çıkarmaya çalışmakla meşgüldü. bu hekimlerin tamamının fetö iltisaklı olduğunu falan düşünmeyin. durum kesinlikle çok farklı.

    2 ayda bir hekim ataması oluyor.
    en sonki atamada 792 uzman hekimin 70'i, bir öncekinde 772 uzman hekimin 90'ı, onda bir öncekinde de 740 uzman hekimin 93'ü atanmadı.
    yani her atamada doktorların %10-15'i atanmıyor. herhangi bir gerekçe sunulmuyor ve güvelik soruşturmasını geçemedikleri de 6 ay gibi bir süre sonra kendilerine tebliğ ediliyor. ardından da 450 gün çalışamazsın deniliyor. bu süre de tamamlanınca özel hastanelerde çalışabiliyorsun deniliyor. şuan durum bu.

    yakın bir arkadaşım yaklaşık 2.5 yıl önce almaya'ya gitti. dil eğitimini aldı ve şuan aktif olarak doktorluk yapıyor. yakın zamanda konuştum. inanılmaz bir başvuru var dedi. artık ek prosedürler getiriliyor eskisi kadar kolay gelinemiyor dedi.

    sadece khk veya güvenlik soruşturması ile çalışmaları engellenenler değil bunlar. çalıştığım klinikte 2 doktor şuan almanca çalışıyor. devlet memuru bunlar. skype üzerinden almanca dersi alıyorlar ve gitmek için hazırlanıyorlar.

    durum gerçekten hiç iyi değil. ciddi doktor ihtiyacı olan ülkemizde doktorlar ülkeyi terk etmek için yol arıyorlar..
  • azeri doktorlar bunu beğendi
  • saglik sektoru calisanlarinin bu ulkede hakettigi degeri gormemesi sebebiyle hakli cozum.

    ieltsi birakip almancami gelistirmeyi dusunuyorum ben de.
  • bu göçü yapacak hekimler arasında ben de varım. türkiye'de özel derslerle b1'e kadar almanca'yı öğrendim. telc'den b1 sertifikasını alıp, dil kursu ulusal vizesiyle de b2 ve c1 intensive fachsprachprüfung kursu bahanesiyle önce kapağı atıp, sonra da approbation ile çalışmaya başlayacağım umarım. bizi bu hallere düşürenlere yazıklar olsun demek istiyorum.

    edit: arkadaşlar çok sayıda mesaj gelmiş. hepsini tek tek cevaplayamayacağım. süreç kolay. tus çalışmaktansa buna çalışın. bir şekilde halledersiniz. tüm her şeyde de armut piş ağzıma düş beklemeyin. araştırın siz de biraz. bol şans.
  • aklı olan doktorların yaptığı göç. günde 100 hastaya bakmaya zorlan, üstüne ana avrat küfür ye, barbarlar saldırsın dövsünler sonra vay efendim doktorlar niye göç ediyor. size anca suriyeli veya azeri doktorlar yakışır. şöyle bir hatalı tedavilerden yamulmaya başlayın, o zaman anlarsınız.
  • acil ve nöbetçi doktor ihtiyacını karşılamaya giden doktorlardır. yani alman doktorların yapmak istemediği işler içindir.
    “herr doktor” olmak kolay değil.
  • acil ve nöbetçi doktor olarak aşağılanan doktorlar. birincisi oraya giden doktorlar gayet uzman doktor olarak da çalışıyorlar. ikincisi sen türkiye'de doktorlar arasında bir anket yap bakalım; almanyada acil ve nöbetçi doktorluk mu yoksa türkiye'de uzman doktorluk mu diye. bakalım sonuç ne çıkıyor..
  • akp'ye muhalif olduğu için güvenlik soruşturması olumsuz gelen yüzlerce doktor var. bazıları tıp fakültelerini dereceyle bitirmiş, tus'ta oldukça yüksek puanlar almış. düşünün en iyi yaptığı iş tayyibi yalamak olan birileri sizin hakkınızda "bu kişinin devlette çalışması uygun değildir" diyebiliyor ve en iyi ihtimalle 5-6 yıl sürecek bir mahkeme süreci başlıyor ve ülkedeki hukuk sisteminin durumu herkesçe biliniyor.

    @kamikazemsii:
    "ege üniversitesi tıp fakültesini 1.likle bitirip türkiye tus 4.sü olan arkadaşım üniversitede işid [karşıtı] eylemine katıldığı için güvenlik soruşturmasını geçemedi. şuan almanyada çalışıyor. aynı zamanda çalıştığım ilin en iyi radyoloji uzmanı almanyaya gitmek için almanca kursu alıyor şuan"
hesabın var mı? giriş yap