*

  • altıncı nesil yazardır. hoşgelmiştir.
  • fransız anarşist. asıl adi francois konigsteinhttp://www.estelnegre.org/fotos/ravachol01.jpg. özellikle pariste yaptığı şiddet eylemleriyle* dehşet saçıyordu. 11 mart 1892 de st. germande bir bomba patladı. 27 mayisda rue de clichyde başka bir bomba ölüm saçtı. 3 gün sonra her iki patlamadan da mesul olan ravachol on polisle başa çıkamayarak bulvar magenta* da yakalandıhttp://upload.wikimedia.org/…chol_-_arrestation.jpg. iki duruşmadan sonra cinayet suçundan ölüme mahkum edildi. 11 temmuzda giyotin tam kafasına inerken viva la re.... diye bağırmayı başardı. polis onun viva la republic demek istediğini idia ettiyse de viva la revolution demek istediğine kimsenin şüphesi yoktu. öldüğünde bir rastlantı eseri 33 yaşında idi. aynı günlerde ispanyada bir başka anarsişt olan salvador " isa 33 sene yaşadı ben niye daha uzun yaşayayım diyerek intihar ettiğinde o da 33 yaşındaydı ve intiharından önce bir tiyatroyu bombalayarak 20 kişinin ölümüne sebep olmuştu.
    bu rastlantılar, ravachol'un fikirleri, gosterişli ve gürültülü eylemleri onu efsaneleştirdi. eylemlerini anlatan şarkılar* bestelenip izbe paris kahvelerinde söylendi. duruşmadaki mağrur edası ve idam esnasında gosterdiği sogukkanlılık dillere destan oldu ve anarşistler arasında şehit mertebesine yükseldi.
  • fransız anarşizminde 1890'ların anarşist terör dönemi olarak adlandırılan ve bitmesiyle anarşist hareketin kendini yenileyerek, sokaktaki gücünü ölçtüğü ve "öldürmek" eyleminin anarşist teorisyenlerde ve harekete ilgi duyanlarda anarşizmin özünü bir kez daha kavramasını sağlayan dönemin mağrur, soğukkanlı ve cesur fransız anarşisti.

    asıl adı daha önce de belirtildiği gibi françois claudius koenigstein olup, eylemlerine başladığı sırada boyacılık yapmaktaydı. 1 mayıs 1891'de levallois banliyösü'nde gösteri yapmak isteyen bir grup anarşistin polis zoruyla dağıtılması sırasında çıkan silahlı çatışmada bir gösterici yaralandı ve iki gösterici de ele geçirildi. mahkemeye çıkarılan 3 anarşistten yaralı olan jüri tarafından suçsuz bulunurken ( savcı bulot 'un ölüm cezası talep etmesine rağmen) diğer iki gösterici mahkeme başkanı benoit 'in jüriyi etkilemesinin de neticesinde uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldılar. işte tam bu sırada boyacı ravachol, bu duruma karşı son derece püriten bir öfke beslemeye başladı. elisee reclus ve ve sébastien faure gibi ilkeli ve örnek düşünürlerin her türlü mülkiyetin saf bir ahlaksızlık olduğu tespitine gönülden bağlanan ve katılan ravachol, onların teoride kalan mülkiyet baltalayıcı hırsızlığın içkinleştirilmesi düşüncesini pratiğe dökmeye başladı. bu doğrultuda, ilk başlarda küçük çaplı hırsızlıklarda bulundu. bir süre sonra , büyük ölçekli soygunlara başlayan ravachol belki de kendisine yakıştırılamayan tek eylemi hayata geçirdi ve chambles münzevisi olarak bilinen büyük cimri jacques'i öldürerek bu cinayetten 15.000 frank elde etti. buna rağmen, eylemden sonra verdiği demeçlerde "amacının öncelikle kişisel ihtiyaçlarını karşılamak , daha sonra da anarşist davanın yardımına koşmak" olduğunu söyleyecek kadar da inanmış bir anarşistti. bugün davaya tam olarak ne kadar verdiği bilinemese de, paranın ciddi bir kısmını clichy davasında hapsedilenlerin aileleri için kullandığı kesinleşmiştir.

    bu olaydan bir süre sonra münzevinin cinayet ortaklarından biri olarak yakalanmasına rağmen kaçtığında polisin onu yakalamakta ağır davranması muhbir olduğu söylentilerini gündeme getirmiş , hatta dönemin ve anarşist hareketin en parlak gazetelerinden olan la révolté 'de (bkz: kropotkin) bir yazar onu eski muhbirlerden ajan serreaux'un bir benzeri olmakla itham etmiştir.

    ravachol'un , bu itham ve sonucunda oluşan lekeyi silme arzusu ve öfkesi , kişisel ihtiyaçlar ve dava ihtiyacını aşarak bir çeşit hesaplaşma arzusu doğurdu. seçtiği kurbanlar clichy davasında baş rolü paylaşan simalardı. önce 11 mart 1892'de başkan bénoit'in evini havaya uçurdu, ardından 27 mart'ta da savcı bulotun evini. iki gün sonra, kendisini tanıyan bir garsonun ihbarı sonucunda bir lokantada yakalandı.

    son ve en büyük iki eyleminde kimse ölmemiş olmasına rağmen chambles münzevisi cinayeti nedeniyle ölüm cezasına çarptırılan bu cesur anarşist, ölüm cezasını "viva l'anarchie! " çığlığıyla karşıladı ve giyotine din karşıtı bir şarkı söyleyerek zerre titremeksizin gitti.

    felsefesini kendi akordiyonu eşliğinde söylediği bir şarkıda şöyle özetler aslında:
    " kurmak için eşitliği,
    öfkeyle dolu olmalı kalpler,
    süpürülüp atılmalı burjuvalar,
    işte o zaman savaş gidecek,
    gerçekleşecektir kardeşlik."

    öncüsü olduğu stirnerci bireysel anarşist eylem döneminin harekete katkısı, ardından gelen dönemde anarşist teorisyenlerin öldürme fiilini ve anarşizmin özünü çok daha etkin bir şekilde değerlendirmelerinin önünü açmasıdır. çünkü, anarşist bakış açısına göre, öldürmek iktidarın en üst biçimidir ve kendi sorumluluğuyla öldüren terörist hiç şüphesiz tiranların en sorumsuzudur.

    ama bir anarşist olarak ravachol asla bir köşeye bırakılamaz. eylemlerinin karanlığı insanı etkilese de , tarih onun gibileri bir kenara asla bırakamamıştır ve bırakmamalıdır.
  • (bkz: ravachol iii)

    bir gider bin geliriz.
hesabın var mı? giriş yap