132 entry daha
  • çemberden geçen bir basketbol topuna benzemesinden mütevellit basketbolcuların ve benim en sevdiğim gezegen. ayrıca kendisi güneş sisteminin en yakışıklı gezegeni. yalnız hanım gezegenlerimiz heveslenmesin, zira kendisi yüzüklerinden* de anlaşılacağı gibi uranüs hanımla evli.

    venüs'ten bahsederken (bkz: venüs/@fazlaejderhasiolanvarmi) eğer yüzeyine inebilecek olsaydık önce basınçtan mı yoksa sıcaktan mı ölürdük bilemiyoruz demiştim. eğer satürn'ün yüzeyine inebilecek olsaydık önce soğuktan ölürdük burası kesin, zira kendisi -178 santigrat derece, fakat satürn'ün inebileceğimiz bir yüzeyi yok.

    bu dev gezegenin en dışında hacminin %90'ını oluşturan bir gaz tabakası bulunuyor ve bu gaz tabakası moleküler hidrojenden meydana gelmiş. %90'ının gaz olmasından dolayı da satürn'ün yoğunluğu sudan az. eğer ki arşimet hamamda yıkanırken su teknesinin içine tas yerine satürn'ü atsaydı, yani tekne satürn'ün sığabileceği kadar büyük olsaydı, yani arşimet satürn'ü kaldırıp atabilseydi, suyun kaldırma kuvvetini satürn sayesinde keşfedebilirdi.

    halkalar dedik, satürn'ün halkalarının diğer halkalı gezegenlerin halkalarından daha belirgin olmasının sebebi olarak çoğu bilim insanı tarafından halkaların daha genç olması gösteriliyor. yani satürn'ün halkaları da zamanla kaybolabilir. tabii bundan emin olabilmek için halkaların nasıl oluştuğunu bilmek gerek. bu konuda da bir takım teoriler mevcut. şöyle ki; halkaların satürn'ün çekimine kapılıp parçalanmış bir uydusu olabileceği, aynı şekilde çekimine kapılıp parçalanan bir kuyruklu yıldız olabileceği, çok sayıdaki uydularından ikisinin çarpışarak parçalanmış ve parçalarının halkaları oluşturmuş olabileceği bu teorilerden bazıları. tabii bundan da emin olabilmek için halkaların tam olarak ne olduğundan emin olmak gerekiyor. halkaların irili ufaklı buz parçalarından meydana geldiği konusunda çoğu bilimci hemfikir. satürn'ün uydularından enceladus'ta meydana gelen sıvı püskürmelerinin bu küçük uydunun yer çekiminin az olması ve satürn'ün çekiminin fazla olmasından dolayı satürn'e doğru çekilip yörüngeye yerleşerek son halkayı oluşturduğu düşüncesi bilimsel verilerle desteklenmekte.

    enceladus'un püskürttüğü bu sıvı ve yüzeyini kaplayan buz kütleleri burada yaşam formu olabileceğini düşündüren başlıca sebepler. satürn'ün en büyük uydusu olan titan'ın da dünya'nın ilk dönemleriyle olan benzerliği satürn'ü ve uydularını daha çok merak etmemize neden oluyor. yani satürn'ün kendi gizemi yetmezmiş gibi uyduları da ilgi çekici.

    son olarak, galileo galilei satürn'ü kendi yaptığı basit teleskobuyla 1610 yılının temmuz ayında fark etti. galilei halkaları gördü fakat yeterli büyütme gücüne sahip olmayan teleskobuyla halka olduklarını anlayamadı. halkaları kulak olarak ifade etti ve tuttuğu günlüğe şu şekilde çizdi. daha sonraları bu kulakların uydu olabileceğini düşünen galilei satürn'ün halkaları olduğunu hiçbir zaman öğrenemeden öldü. yıllar sonra 1655'te christiaan huygens bu kulakları ilk kez halka olarak tanımladı.

    bu da voyager 1'in 1980 yılında görünürlüğü artırmak için hatalı renklerle çektiği satürn fotoğrafı.
209 entry daha
hesabın var mı? giriş yap