• david cameron'in bu hususu referanduma goturmek icin ingiliz halkina soz verdigi rivayet ediliyor.

    http://www.cnn.com/…ron-europe/index.html?hpt=wo_c2
  • ingiltere'ye kaybettirecek olan eylemdir. çin, hindistan gibi milyarlık devler ben geliyorum demeye başlamışken, abd ve ab gibi 300-400 milyonluk devler dünyayı yönetirken, rusya ve brezilya gibi bölgesel ve kısmen büyük nüfusa sahip yerler varken kusura bakmasın da 60 milyonluk ingiltere cücük kadar kalır bu dünyada. üstüne bir de iskoçya ve kuzey irlanda ayrılırsa tam sıçarlar. şimdilik keyifler yerinde olabilir, ama yaşlanan nüfus, pahalanan iş gücü ile birlikte ibrenin terse döneceği açıktır.
  • ingiliz halkinin istedigi yonunde gelen anket sonuclari mevcut. ama isler hic de ingilizlerin dusundugu gibi degil.

    birincisi avrupa birligi sadece ekonomik anlamda degil, siyasi anlamda da birlik durumunda. genel tartismalar ayri ulkeler arasinda yapiliyor olsa da, tartismalar birlik cevresinde doner. avrupa birliginin ic isleyisinde her ulkenin kendi kendini yonetmesi gercegi, digerlerinin birligi ilgilendiren konularda karar alma yetkisini engellemez.

    ancak ingiltere de ortaya cikan gercek su ki; halkin ciddi bir kesimi ingiltereye dogru yaklasan ciddi ekonomik krizi (hali hazirda etkileri hissedilmeye baslanmistir bile) gorerek bu istege kapilmistir.

    ıngilterenin zaten schengen bolgesi icerisinde yer almadigini hepimiz biliyoruz; bunun anlami, ulkesine kabul edecegi is gucu ve alacagi gocu kendi kontrol etmek istemesidir.
    ancak birlik tartismalarinda donen kisir dongu su; yunanistan, ispanya, italya gibi ulkelerin hizla etkisi altina girdigi kriz birlik yuzunden mi degil mi?

    avrupa birligi icinde olan bir cok ulkenin ciddi anlamda egitim, bilim vb konularda ortakliklari bulunmaktadir.
    butun avrupa birligi uyesi ulkelerin universitelerinin kayit sayfasini inceleyiniz, eu vatandaslarina cok daha ucuz egitim verildigini gorursunuz.

    emin degilim bu prosedur degisir mi ama; en kucuk etkilerinden biri egitim alaninda hissedilirken bu bile yuz binlerce insani etkileyecek.
  • avrupa birliginin gun gectikce fransa-almanya hegemonyasina girmesinden kaynaklanmaktadir. sahsen bende butun vergilerimin almanlarin kontrolunde, bir baltaya sap olamayan ipsiz sapsiz ulkelerin aciklarini kapatmak icin kullanilmasini istemezdim. sirf bu durum bile birlikten cikmak icin mantikli bir sebeptir.
  • davos ekonomi zirvesinde yaptığı 'referanduma gideceğiz' ve aslında veda anlamına gelen konuşması şurada guardian'ın sitesinde mevcuttur:
    http://www.guardian.co.uk/…ch-referendum?cmp=twt_gu

    konuşmasını kısaca biraz biraz özetlemek gerekirse: biz ingiltere olarak her zaman avrupalı olmaktan gurur duyduk, tarihi birlikte yazdık. ama taktir edersiniz ki, bir ada ülkesi olarak yapısal olarak farklılıklarımız var. ve avrupa birliğinde temel bazda yapılması gereken değişiklikler var. ve bu değişiklikler yapılmazsa eğer, bizi de içine çekecek bir girdabın içine kapılabiliriz bla bla.

    yani 3. madde şurada çok önemlidir:

    --- spoiler ---

    but it's essential for europe – and for britain – that we do because there are three major challenges confronting us today.

    first, the problems in the eurozone are driving fundamental change in europe.

    second, there is a crisis of european competitiveness, as other nations across the world soar ahead. and third, there is a gap between the eu and its citizens which has grown dramatically in recent years. and which represents a lack of democratic accountability and consent that is – yes – felt particularly acutely in britain.

    !!!ıf we don't address these challenges, the danger is that europe will fail and the british people will drift towards the exit.!!!
    --- spoiler ---

    2015'e kadar bir dağılma beklemek çok da anormal olmaz diye düşünüyorum.
  • ingiltere'yi uçuracak plandır. ingiltere'nin bugün ab'den aldığından çok ab'ye verdiği var. çıkmasıyla şu an krizde olan ve ileride krize girecek ülkelerin hiçbirine yardım etmek zorunda kalmayacak. sadece yunanistan'ın almanya ve fransa'ya zararı bir ülkeyi zengin edecek cinsten bugün. ingiltere birlikten çıkarak bütün bu sorumluluktan kurtulacaktır. almanya ve fransa'nın veya ab'nin genelinin ingiltere'ye ekstradan verebileceği herhangi bir şey yoktur. ve bunu anladı herifler.

    ingiltere büyük ve zengin bir ülke olarak yoluna devam eder. ab de krizlerle uğraşacak, fakirleşip, yaşam kalitesini düşürerek yaşayacak bana kalırsa.

    tabi ingiltere'nin çıkmasıyla ab uluslararası alanda etkisini de kaybedecektir. zira ingiltere, dünyada cidden hem almanya'dan hem de fransa'dan daha fazla sözü geçen bir ülke. birlik içindeyken karizmasından ve gücünden ab de faydalanmaktaydı. eh çıkınca, artık, ab tümden içine çekilir, uluslararası alanda da sözü daha az geçer. olacak o kadar.

    devletini ve milletini seven bir ingilizin bu fikri desteklemesi gerekir. büyük, güçlü bir devlet olarak yoluna devam etmenin yolu budur ingiliz devleti için.
  • ingiltere'nin tarih boyunca kendini kıta avrupasına ait görmemesi ve eski kolonisi amerika birleşik devletleri ile yakın ilişkiler kurmasıyla yakından ilgilidir. schengen'e dahil olmadığını, kendi özel vizesini istediğini ve iç piyasasında euro yerine sterlin kullandığını da göz önünde bulundurmak lazımdır. birlikten çıkması, ekonomik kriz içinde bulunan avrupa birliği'ni kötü etkileyecektir, ayrıca ingiltere için de dünya piyasasında rekabet koşulları daha da zor hale gelecektir. batı dışı aktörlerin yükselişe geçmesi ile birlikte, genç nüfus oranı oldukça düşük olan avrupa ülkelerinin, ucuz işgücü ve hammadde sayesinde parlayan aktörler karşısında işbirliğini ve entegrasyonu sağlamlaştırması daha faydalı olacaktır. geçmişten günümüze sömürgeciliğin ekmeğini fazlasıyla yiyen ingiltere, ekonomik anlamda eski üstünlüğünü kaybetmeye yakındır ve bunu engellemeye yönelik politikalar uygulamalıdır.
  • ingiltere neden her daim dünya siyasetinde önde sorusuna yanıt olabilecek bir adım. adamlar siyasetin, stratejinin, ileri görüşün kitabını yazmış senin gibi komşularla sıfır stratejisi değil güttükleri. hristiyan ama hiçbir klisenin güdümünde değil, süper güç değil ama bütün enerji yollarında söz sahibi vs.vs.vs.
  • http://www.economist.com/debate/overview/220 geçen sene bu zamanlar ingiltere'nin avrupa birliği üyeliği konusu yine tartışılan bir konuydu. ancak bunu son döneme ait bir konudan ziyade margaret thatcher döneminden itibaren ele almak lazım. çünkü ingiltere'nin ab üyeliği sadece ekonomik değil aynı zamanda dış politika konusunda da önemli değişiklikler içerecektir. ii. dünya savaşı sonrası oluşturulan ve abd ile kıta avrupası arasında bir denge noktası olarak oluşturulan dış politika yenilenmek zorunda kalacaktır. yani kısacası klasik eurosceptic ingiliz muhafazakarlığının zaferi olacaktır. ekonomik açıdan bakarsak, ingilitere her zaman kendini ekonomik entegrasyondan uzak tutmaya çalışmıştır. özellikle ekonomik bütünleşme sürekli egemenlik haklarının ihlali olarak algılanmıştır. o yüzden ab üyeliğinden vazgeçmek kısa vadede büyük etkiler yaratmayacaktır. ancak ingiltere bu noktada ekonomik yalnızlıkla karşılaşabilir ki bunu da iyice hesap ettiklerini düşünüyorum. öbür türlüsü kurtlar sofrasına oturan kuzu olmaktır ingiltere için.
    gel gelelim bir çırpıda bu kadar kafa karıştıran nokta akla geliyorsa, david cameron'ın bu sözleri biraz gerçeğin uzağında gibime geliyor.

    (bkz: euroscepticism)
  • gayet yerinde bir karar olacaktır. ab denen projenin hiçbir yere varmayacak bir hayalden ibaret olduğunu, almanya ve fransa dışında hiçbir ülkeye doğrudan faydasının olmadığını bir de biz anlayabilsek.
hesabın var mı? giriş yap