• bir ürünü elde etmek için ürünün değerinden daha fazla vergi vermeye neden olmaktadır.

    bu ülkede 10 sene önce "devleti küçülteceğiz" diye konuşanlar, mal değerinin %135'i kadar aldıkları haraçlarla toplumu küçültmekten başka ne yaptılar acaba?

    düşün,

    1 sene çalışıyorsun, 100 lira maaş alıyorsun, bunun 35 lirasını devlet gelir vergisi ile senden alıyor. kalan 65 liranla bi araba almaya gidiyorsun, 20 liralık bir arabayı 30 lira ötv, 15 lira kdv ilavesiyle beraber 65 liraya alıp dönüyorsun. yıl sonunda 100 liralık kazancının 20 lirası sana, 80 lirası devlete kalıyor.

    net maaşım/gelirim dediğin 65 lira bile senin değil, aslında nette 20 lira kazanıyorsun.
  • özel tüketim vergisinin ne sikime alındığını anlamıyorum. sonuçta devlet bize temel ihtiyaçlarımızı bedava sağlamıyor. zaten temel ihtiyaçları alırken para ödüyoruz. zaten onları alırken de kdv ödüyoruz. öyleyse ötv ne sikime?
  • malî anestezinin en göz önünde olan örneğidir maalesef.

    ona buna eklenmesiyle aslında ne kadar adaletsiz bir vergilendirme sistemine sahip olduğumuzu görüyoruz.

    ayrıca, artık bu sistemin de işlemediğini ve laffer eğrisinin ne olduğunu bilmeyen, bilmek ve anlamak istemeyenlerin de zor yoldan bunu öğreneceğini belirtmek isterim.

    araçtan, alkolden, sigaradan bekledikleri ötv gelirleri giderek azalıyor. insanlar ya tüketmiyor, ya alkolünü evde kendi üretiyor ya da kaçak içki alıyor, tütün sarıyor, aracını da yenilemiyor.

    vergi yükü arttıkça tahsilatınız, geliriniz artmıyor.

    insanlar, yüksek vergi yükü yüzünden artan ürünler pahalı olduğu için farklı alternatifler üretmek durumunda kalıyor.

    bu, ekonomide her zaman böyle olmuştur. diğer ülkeler bu faslı geçeli çok oldu tabii; her alanda aşırı derecede geriden geliyoruz ne yazık ki.

    vergilerin insanî boyuta dönmesi dileğiyle...
  • bu kadar yüksek ötv oranları elbette önce bunları talep eden hükümetin ayıbıdır. ama biraz da özeleştiri yapayım (veya yapalım).

    iki çeşit vergi var, doğrudan vergi ve dolaylı vergi.
    doğrudan vergi ağırlıklı olarak maaşlı veya serbest çalışanların kazançlarından kesiliyor. bordrolular pek vergi mergi kaçıramıyor, zaten otomatik kesinti oluyor. ama asıl vergi ödemesi gereken serbest çalışanlar ve holdingler binbir muhasebe numarası ve kayıtdışı işlemle gümbür gümbür vergi kaçırıyor.

    böyle olunca devlet'e/hükümete tek bir seçenek kalıyor: doğrudan vergiyi adam gibi toplayamayınca abanıyor dolaylı vergiye. başka bir deyişle 'madem parayı kazanırken vergiyi kaçırıyorsunuz, ben de o parayı harcarken vergiyi dibine kadar dayayacağım' diyor. cep telefonu mu alacaksın, kdv üstüne %25 ötv, benzin mi alacaksın, kdv ve üstüne 3 kdv kadar ek vergi, araba mı alacaksın, kdv üstüne %60 ila %100ü aşan ötv.

    durum bu, maaşlı bordrolu çalışıp her türlü vergisini mecburen peşin peşin ödeyenleri eleştirmek haddime değil. ama küçük olsun büyük olsun şirket sahipleri her yıl bi sürü muhasebe dalaveresiyle dünyanın vergisini kaçırıp sonra da "almanya'da 70.000tl'ye satılan 3.20 bmw bizde 120.000tl'ye satılıyor" diye ağlamasın lütfen. ayıp oluyor.
  • şimdi bu ülke hukuk devleti ise otv denilen "haraç" nasıl oluyor da 2014 yılında hala vatandaştan kesilebiliyor? otomobil, cep telefonu vb. nasıl ve hangi kriterlere göre özel tüketim kategorisine giriyor? modern çağın en basit araçları lan bunlar. bir de çıkıp merkez bankasında su kadar para birikti diye hava atan siyasetçileri alkışlayan halkı gordukce daha da soguyorum bu ülkeden. insanlar devlet için değil, devlet bizim için var , yersen tabi.
  • yasa dışıdır.
  • eger bu dinciler bir gun basimizdan giderse ve yerine gelen iktidar bu haraci kaldirmazsa o iktidarin amina goyyum! sagcisi solcusu hipsteri kurdu her ne olursa olsun.
  • devletin odeyene araba hediye ettigi bir vergi turu.
  • otomobil vergilendirmesinin ülke dışına çıkan parayı azaltmak yerine tam tersi arttırdığını her zaman söylüyorum. bir iki ufak örnekle izah etmek gerekirse eğer volvo s60 modelinin aynı donanım paketindeki 1.6 dizel motorların ülkeye giriş fiyatı 2.0 lt dizel motorlardan her daim yaklaşık 2 bin tl daha yüksek. aynı şey vw passat içinde geçerli. örnek 1 örnek 2 örnek 3

    yani bu araçlara daha uygun olan 2.0 lt dizeller yerine 1.6 lt motorlu versiyonları aldığımız her araçta ülkemizden daha çok para çıkıyor. 1500-2000 kg arası ağırlığa ulaşan araçları fındık motorlar ile kullanmak haliyle o motorun daha çok yıpranmasına ve daha çabuk arızalanmasına neden olduğu için yapılacak yedek parça ithalatı da artacak. yani neresinden baksanız elde kalan bir yapı var ortada, dış borcu azaltmak için ayarlanan vergiler tam tersi şekilde dışarıya akıttığımız parayı arttırıyor. üstelik "büyük araçta-büyük motor" kullanımı yakıt tüketimini de arttırmaz, bu örnekteki araçların tümünde günlük kullanımda 2.0 lt motorlar 1.6 lt versiyonlarına yakın hatta daha iyi tüketim değerlerine rahatlıkla ulaşabilir. sayın yetkililerden istenilen şey ötv yi düşürmeleri değil, tama o ötv yine %45 hatta 50-60 allah ne verdiyse o olsun ama vergilendirme katsayılarını motor hacmine göre belirlemekten vazgeçin artık. insanların bütçesi belli, 2.0 lt araçların fiyatı ile 1.6 lt lerin fiyatı aynı olunca gaza gelip ikişer, üçer otomobil almayacak, elindeki bütçe ile daha önce ne alıyorsa onu alacak ama bu sefer fındık motorlar ile işkence çekmek yerine otomobilin hakkı olan motora kavuşacak.

    http://binekarac.vw.com.tr/…-yeni-passat-euro6.aspx
    http://www.volvocars.com/tr
hesabın var mı? giriş yap