• doğrudur yanlıştır bilemem,
    yıllar evvel benim de yaptırmak için annemi karşıma almışlığım var fakat dövmeciyle randevum olduğu gün adamcağız trafik kazası geçirmiş akabinde 50 gün kadar hapis yatmıştı nasıl bir beddua ettiyse artık bizim valide hanım
    çok sonraları tv de bir talk showda ( conan ) herifin biri şunları söylemişti

    "when people ask me why ı don't have any tattoos i ask them would you put a bumber sticker on a ferrari"

    adam haklı beyler!
  • “yatağımın karşısında bir pencere var. odanın duvarları bomboş. nasıl yaşadım on yıl bu evde? bir gün duvara bir resim asmak gelmedi mi içimden? ben ne yaptım? kimse de uyarmadı beni. işte sonunda anlamsız biri oldum. işte sonum geldi. kötü bir resim asarım korkusuyla hiç resim asmadım; kötü yaşarım korkusuyla hiç yaşamadım”
    oğuz atay , tutunamayanlar
    yaptırsam mı yaptırmasam mı diye kararsızken eşimin bana hatırlattığı oğuz atay sözü ve ertesi gün gidip ilk dövmemi yaptırdım...
  • keyif. bildiğin ciddi ciddi keyif ama. hele bir de yaptırırken dövmeciyle gerçekten güzel iletişim sağlanırsa tadından yenmez. genelde bir çok insan acıyıp acımadığı konusunda tedirginlik yaşar. bir de ücret mevzusu. ben ücret konusunu genelde müşteriye bırakırım. net ve etkili bir çözümdür bu.
    acıyıp acımadığını soran müşterilerime ise "sinek ısırığı" derim. "o ısırık ne kadar acıtırsa dövme de işte o kadar acıtır."
    gerçi şimdilerde binbir türlü uyuşturucu krem çıktı, bir nevi lokal anestezi tarzında, ve yapılırken kolay kolay öyle ahım-şahım ve dayanılmaz acı hissedilmiyor ama yine de can her şeyden kıymetli, insanların en çok takıldığı konu bu, "acı meselesi."

    bu acı konusunda da tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki kadınlar erkeklerden daha dayanıklılar. bir erkek mesela, kendisine dövme yaptığımda on defa mırın-kırın ediyorsa bir kadın kolay kolay mırın-kırın etmiyor.
    yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında ise aşırı alkollü ve aç olmamak gerekiyor. alkol kanı sulandırdığı için dövmenin işlenmesinde engel teşkil ediyor. açlıksa kişinin kan şekerinin düşmesine ve acı seviyesinin en alta çekilmesine neden oluyor. haliyle de dövme yaptıran kişi zorluk çekiyor.

    herkesin acı ve beğeni kriterleri ayrı olduğundan bu da kişiden kişiye göre değişiyor. yine de ne olursa olsun, ister yapılan şekilden memnun kalmasın müşteri, ister kalsın, her şekilde o dövmeyi yaptırma anı gerçek bir tecrübe olarak hayatında kalıyor.
    bir de bunun ikincisi, üçüncüsü... mevzusu var ki o da artık dövmenin ne denli bağımlılık yapan bir şey olduğunun yegane kanıtı oluyor.

    naçizane fikrim, dövmeye her şekilde karşı olup da yaptırmayanlar hariç, herkesin bir şekilde bu mevzuya bulaşması. sonrası zaten geliyor. demedi demeyin. ya sonsuza dek hiç ilginizi çekmemeli ya da hayatınızın belirli anlarında bunun tadını çıkarmaya devam edin.

    (bkz: ekşi tattoo & piercing)
  • kendi vücudumda söz sahibi olduğumu hatırlatan eylem. altı tane dövmem var her birini evladım gibi seviyorum*dövmeyle ilgili başka bir başlığa tavsiyeler ve dövme yaptırmadan önce, yapılırken ve yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususları yazmıştım ama dövme ile ilgili ana başlık bu olduğu için buraya da yazmak istedim. dövme konusunda bilgi edinmek isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum.

    1- öncelikle bu dövmenin vücudunuzda sürekli kalacağını idrak etmelisiniz. şapka, gözlük ya da saat gibi bir aksesuar almıyorsunuz. oldukça zahmetli bir süreç olan sildirme işlemini yaptırmadığınız müddetçe ölene kadar vücudunuzda kalacak bir şey bu dövme. bir anlık hevesle yaptırmanızı asla önermem. yaptıracağınız dövme sizin hayatınızda önemli bir yeri olan herhangi bir şey olabilir. bazıları, öyle her gördüğünüz şeyi yaptırmayın diyor. buna kısmen katılıyorum ama çok beğendiğiniz bir model görürsünüz, ömür boyu bunu vücudumda görmek istiyorum dersiniz ve yaptırırsınız. bu da bir seçimdir. dövme yaptırmaya karar verdiniz. zevkinize göre bir seçim yapmalısınız. old school, tribal, minimal, sürrealist, realist, irezumi vs. renkli, renksiz gibi gibi. bunları araştırmanızı öneririm. instagram ve pinterest’te sürüyle dövme örnekleri var, oralara da göz atabilirsiniz. ama allah’ını seven karşı cinsin adını yazdırmasın ya. erkekseniz sadece kızınızın, kadınsanız oğlunuzun ismini yazdırın. tabi karar sizin ama sonra kapatmak ya da sildirmek için ekstra zaman, para ve enerji harcıyorsunuz.

    2- yaptıracağınız dövmeye karar verdiniz. artık internet çağındayız. instagram’ı olmayan dövme sanatçısı yok gibi bir şey. kısa bir araştırma sonucunda yaşadığınız şehirdeki sanatçıları bulabilirsiniz. yaşadığınız şehir x şehri olsun “x tattoo” derseniz tüm sanatçıları bulabilirsiniz. oradan sanatçıların yaptıkları dövmeleri görebilirsiniz. çok küçük bir şehirde yaşamıyorsanız illa zevkinize hitap eden, estetik çalışmaları olan bir sanatçı bulacaksınız. mersin’de yaşayan varsa harika bir dövmeci söylebilirim. buradan adını söylemek istemiyorum. virale gerek yok.

    3- modelinizi belirlediniz. iki üç tane sanatçı da hazır, sıra geldi fiyat ve randevu almaya. instagram ve whatsapp aracılığı ile fiyat alabilirsiniz ama ben yüz yüze fiyat alınmasından yanayım. hem önceden gidip stüdyonun temiz olup olmadığını görürsünüz hem de model üzerinde ufak oynamalar yapabilirsiniz. dövmeciyle pazarlık yapmanızı önermem. adam/kadın size 800 tl fiyat verdiyse bunu en fazla 750 liraya çekebilirsiniz. 50 lira için adamın canını sıkmaya gerek yok. sonuçta vücudunuza kalıcı bir şey çizecek. arayı hoş tutun adamla/kadınla. ve her zaman için fiyatı daha yüksek tutan yeri tercih etmenizi öneririm. tamam, pahalı olan her zaman en iyisi değildir ama sonuçta eleye eleye 3 sanatçı kaldı elinizde. çizimlerinin hemen hemen aynı olduğunu gösterir bu. aradaki fark muhakkak kullanılan boyadan kaynaklanıyordur. hele hele birinin 800 dediği, diğerinin 500 dediği yer varsa 500 diyenden koşarak uzaklaşın. arada bu kadar dramatik bir fark varsa bir bokluk var demektir. 800 fiyat çeken kazıklıyor da olabilir. bu durumda başka bir dövmeciden fiyat alınıp sağlama yapılabilir.

    4- her şey tamam. model seçildi, sanatçılar incelendi, fiyat ve randevu alındı. yarın saat 11’de ilk dövmenizi yaptıracaksınız. heyecan hat safhada. bir bira içeyim de şu gerginlik gitsin diyeceksiniz dimi? asla. dövmeden önceki gece alkol alırsanız kanınız sulanacaktır. bu sebeple dövme yapılırken çok fazla kan akacaktır. bunu istemiyoruz. o yüzden dövmeden önceki gece alkol almıyoruz. sabah da almıyoruz tabii. dövmeden sonra serbest.

    5- veeee saat 11. dövmeciye gittiniz. adam/kadın hazırlığını yapmış. bilgisayardan çıkartmış modeli,çizimini vs bitirmiş. koltuğa uzandınız. evet, o koltuğa uzanılacak. en önemli konu adamın/kadının iğneyi yeni bir paketten çıkarması. eski bir iğneyle bunu yapmaya kalkarsa ağzını burnunu kırabilirsiniz. sağlığınız söz konusu burada. inanılmaz derece steril bir ortam olmalı. birçok kurtuluşu olmayan hastalığa yakalanabilirsiniz. bundan sonra gözlerinizi kapatın ve anın tadını çıkarın. öyle abarttıkları kadar çok acımıyor demek isterdim ama bu acı eşiğinizle alakalı. benim sadece pazu bölgem çok fazla acıdı. bileğe falan yaptırıyorsanız çok fazla acı çekeceğinizi zannetmem. dayanın, en fazla bir saat sonra işiniz bitecek.

    6- veeee işlem tamam. hep yaptırsam mı, yaptırmasam mı? ne yaptırsam? kime yaptırsam? ya pişman olursam? diye kendinizi yediğiniz dövmenizi yaptırdınız. hayırlı olsun. şimdi bakım zamanı. dövmeci, dövme yapılan bölmeyi güzeeeelce streçler. zaten kendisi size neler yapmanızı söyleyecektir ama ben şimdiden söyleyeyim. aklınızda hiçbir soru işareti kalmasın. ilk 7-10 gün şebeke suyu değdirmemeniz önemli. bu sadece dövmenin bozulmasıyla alakalı değil. sonuçta dövme yapılan yerde açık bir yara var. evet boyalı olduğu için göremiyorsunuz ama baya baya güzel bir yara var. kabuk falan bağlayacak zaten. işte bu yüzden su değmesini istemiyoruz. eeee aq cünüp mü gezeceğiz dediğinizi duyuyorum. asla. duşa gireceğiniz zaman güzelce streçliyoruz o kısmı. niyet ediyoruz gusül abdesti almaya. en son streçi çıkarıyoruz ve yanımızda getirdiğimiz hazır suyu o bölgeye döküyoruz. böylece ıslanmayan yerimiz kalmıyor. bepanthol merhemi alıyoruz eczaneden. günde 2-3 kere güzelce yediriyoruz dövmeye. gün içinde birkaç kere antibakteriyel bir sabunla -bu protex olabilir- dövmenin olduğunu kısmı yıkamak da önemli. tabii yine hazır suyla yıkıyoruz. gece yatmadan önce de dövmenin yapıldığı kısmı streçleyin derim çünkü cilt fazla boyayı vücuttan atıyor. nevresimi bok edip annenizle ya da eşinizle problem yaşamayın. 4-5 gün sonra dövmenin yapıldığı kısım deli gibi kaşınacaktır. kaşımayın. bepanthol sürün, üfleyin, yıkayın ne biliyim bi şey yapın ama asla kaşımayın. kabuk bağlayan yara kendi kendine düşmeli, sizin bir dahliniz olmamalı.

    7- artık 2 hafta geçti. ya da 1 ay, süre önemli değil. dövmenizi korumak için özellikle güneşli günlerde yüksek faktörlü güneş kremi kullanın. bu hem dövmenizin daha canlı olmasını hem de daha uzun süre bozulmamasını sağlayacaktır.

    8- aslında bunu en başa yazmam gerekiyordu ama dövme yaptırmak isteyenleri korkutmak istemediğim için sona yazıyorum. dövme yaptırmadan önce, devamının geleceğini bilmelisiniz. bu ön kabul gibi bir şey. birinciyi yaptıran ikinciyi isteyecektir. ikinciyi yaptıran üçüncüyü. böyle gider bu. yani çişim geldi gibi bir durum olabilir. ya mehmet abi benim dövmem geldi, baldıra bir çarpı çiz durumu olabilir. ama illa durursunuz bir yerde. belki bir taneyle de kalırsınız ama etrafımda sadece bir tane dövmesi olan arkadaşım çok az. çoğunun ya hiç dövmesi yok ya da 1’den fazla var.

    elimden geldiği kadar detay vermeye çalıştım. atladığım yerler illa ki vardır. bu yazıda aradığını bulamayan varsa yeşillendirebilir. elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
  • geçenlerde okuldan çocuklar yaptırmışlar. benim dövmelerin br kısmı görünür o yüzden sürekli bir hocam, bepantolü kaç gün süreyim, şimdi normal dimi böyle olması gibi sorarlar. geçen yine biri gösterdi hocam nasıl olmuş, kötüydü ama kötü diyemedim. nerde yaptırdın sen bunu dedim, çalıştığım yerde diyince farkettim bizim canavar dövmecide çalışmaya başlamış.

    daha öncede hafta sonları cafe'de çalışıyordu iş değiştirmiş meğersem, dövmeci olmak istiyormuş kafasına koymuş. hocam "siz çizim yapıyormuşsunuz. bana biraz öğretirmisiniz" dedi. dedim gel başlayalım. normalde dersine girmediğim bir öğrenci olduğu için pek bilmem genel durumunu keratanın, bir hafta boyunca, öğle aralarında desen çizmeyi, elinin düzgün olması gerektiğini öğrettim, durdum.

    geçen hafta pazartesi günü muhabbet arasında sordum; "adam gibi cevap ver nerden çıktı dövmecide çalışmak diye, cafe'de iki arkadaşı daha çalışıyo mahallesinden ama burda kimse yok". bizim ki döküldü; babası 10 ay önce basıp gitmiş evden, içki, kumar, kadın derken iyice sapıtmış anneye saldırmış. bizimki yetişmiş. anne ile kalmışlar. baba gidince para sıkıntısı başlamış buda işe girmiş. tek bana anlatmış öyle dedi.

    bir şey diyemedim, aynılarını yaşadığımdan tebessüm edip, çizime devam ettim. bitince de paraya ihtiyacın olduğunda avans yerine bana geliyosun dedim, o da yok hocam istemem dedi. arkadaşlarına sordurdum. hocam durumları kötü, belli etmez o diye doğruladılar. izledim bizimkini, öğle arasında evden getirdiği bir şeyleri yiyor sınıfta. bir süre ne yapsam ne etsem diye düşünürken aklıma geldi. uzun zamandır kendime dövme çizmemiştim, bişeyler çizip yaptırayım dedim. hem bizimki ilk dövmelerini yapar, hem para kazanır hem de bende dövme yaptırmış olurum diye geldi aklıma. çizim yapacağımız arada; kendim için bir şeyler karaladım. gösterdim bizimkine, "bunları kaça yaparsın usta" dedim. o da hiç yapmamış, patrona sorayım diye geçiştirecekken dedim sen yap, sen yaparsan yaptıracam. ertesi gün geldi 100tl gibi komik bir fiyatla, patronunu aradım 350'ydi ama sana o yapacak 100 olur diye söyleyince, 350 al, 250'sini gün gün bizim canavara ver diye anlaştık.

    bu cumartesi bizimki ringe çıktı sonunda ama ne çıktı iğneyle değil kılıçla yaptı mübarek, sağa sola dönemez oldum. ilkinde korkudan çizimi şaşırdı. diğerlerinde ben rahatlamaya çalışıp beğendiğimi söyleyince o da rahatladı. ben beğenince, o daha bir düzeltti elini.güzel bir iş ortaya çıkmaya başladı sonlara doğru. çıkacak bazı kısımları dövmelerin büyük ihtimalle ama acemilik, alışır, daha 17 yaşında. hem 17 yaşında evin erkeği olup, geçindirmeye çalışmak kolay mı?

    hatıramız oldu, bir yardımdan.

    neyse size bu katliamdan*size tavsiyelerim;
    - aynı anda birden farklı bölgeye yaptırmayın. bu bakımı zorlaştırıken, hareketlerinizide kısıtlıyor.
    - mümkünse dövme sizin tasarımınızsa *mümkünse dövmeyi yapacak olan kişiyi, eskiz'i geçirirken ve vücuda yerleştirirken dikkatlice yönlendirin. sonra pişman olmayın.
    - yaptırdığınız kişinin portfölyö'süne bir göz atın, çok güvenmediyseniz yaptırmayın ya da kompleks şeyler yaptırmayın.
    - büyük dövmelerde; seans alın, bu sayede ilerde belirecek hatalar ve yaraları engellemiş olursunuz. ayrıca uzun seanslarda sanatçıda yorulacağından, kalite bozulmaya başlar.
    - bilek etrafına yapılan dövmeler için bilek çizgilerinden aşağı bir bölge seçin. yoksa katlanma yüzünden dövme esneme yapıp, dağılmaya başlar.
    - acemilerden uzak durun*
  • insanlarin dediklerini umursamadan gonlunuzce yaptirabileceginiz, omur boyu aksesuar edinmenizi saglayacak islemdir. fakat yaptirmak isteyenlere once su bloglara bkz diyecegim:
    1- fuck yeah, tattoos!
    2- tattoologist
    3- the word made flesh
    4- new cool tattoos
    5- let's get tattoos
  • bir nevi kedi beslemek. birini yaptırınca ikincisi geliyor, birini besleyince ikincisi geliyor. nasıl frenleneceğini bulamadım ikisinin de. iki senede bir, bir tane üzerine ekleyerek ilerleyecek gibi duruyorlar.
  • yag orani fazla olan bolgelere yaptirildiginda fazla acitmayan, kaslar uzerinde birazcik daha acitan, ama kaburga gibi az yagli bol kemikli alanlara yaptirildiginda "allahim sana geliyorum" dedirten olaydir, aci esigi bobrek tasi dusurdugunu bile fark etmeden tas dusurebilecek kadar yuksek insanlarda bile. o yuzden hic dovme yaptirmamis insanlar kesin karar verdiklerinde dovme yaptirmaya, bu acitan ve acitmayan bolgeleri dusunup yaptiracaklari yere karar vermelerini tavsiye ederim. "hangi bolgem daha cok aciyor acaba" diye test etmek isterseniz, o bolgenizde kil varsa, ince de olsa killariniz, birkac kili ayni anda cimbizla koparmaya calisin. iste o kadar acitacaktir dovme yaptirmak.

    ayrica insan tek bir adet dovme yaptirmaya karar verip, yaptirdiktan sonra ilk birkac gun insanlarin dirdiri uzerine "lan, gercekten de sikilir miyim dovmemden? ne bok yedim ben?" diye yaptirdigi dovmeyi ve gelecegi sorgular, sonra aynada dovmesini her gordugunde yuzunde carpik bir gulumseme ile "millet bok yesin, seviyorum dovmemi ulen" der. ilk dovmesini yaptirdiktan sonra baska dovme yaptirmak istemeyen kimseyi tanimadim hayatimda. o kadar pahali olmasa vucudumun yarisini kaplatirdim.
  • öncelikle dövme tanımı ile başlayalım.

    dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir teknikle insan vücudunun altderi yüzeyine kadar işlenmesi ve bu suretle değişik motif, desen yahut resimlerin insan vücudu üzerinde şekillendirilmesi olarak tanımlanmaktadır.

    kaynakça; http://www.rehberim.net/…455/80791-dovme-nedir.html

    şimdi gelelim kişisel yorumuma;

    dövme yaptırmak yüzyıllardır süre gelen bir şeydir. insanlar belli bir amaç doğrultusunda kendi istek ve arzularıyla vücutlarına dövme yaptırırlar. sürekli tartışmalara neden olan bu eylem bazı toplumlarda yadırganır bazılarında ise hoş karşılanır. kalıcı dövme yaptıranların büyük bir çoğunluğu sonradan pişman olsa da dövme yaptırmak hemen hemen her çağda popüler olmuştur. acı ile özdeş olarak ifade edilen dövme kişinin bir amaca ulaşmak için fedakarlık yapması demektir.

    işte bu yüzdendir ki dövme yaptırmak tamamiyle kişinin kendi tercihidir ve yargılanmaması gereken bir durumdur.
  • derinin dövme yaptırılan bölgesine su işlemez,gusül abdesti geçerli olmaz bu yüzden dövme haramdır,yasaktır,günahtır tarzı hurafeler yüzündendir çoğu insanın dövmeyi yadırgaması gelgelelim bunların gerçekle alakası yok.

    şöyle ki işin doğrusu kuranda dövme ile ilgili haram yada yasak olduğuna dair hiçbir şey yazmamakta.peygamber efendimiz hz.muhammedin yapılmasını tasvip etmediği gerçeği var hepsi bu.
hesabın var mı? giriş yap