30 entry daha
  • temel amacı, yıpranan makina, teçhizat, bina veya araçların yıpranma tutarlarının giderleştirilmesi değil, tamamı amortize edilmiş ilgili kalemlerin yerine yeniden aynılarının koyulabilmesine yönelik fonun sağlanması olan muhasebe terimidir.

    bunun temel sebebini de şöyle basit bir örnek ile anlatayım.

    diyelim 1000 tl'ye bir makina aldınız. bu makinayı da tahmini 10 yıl kullanacaksınız. fakat normal amortisman ile amortisman ayırmayı tercih ettiniz. böylelikle her yıl 200 tl'den 5 yılda amortismanınızı ayırdınız. yani artık bu makinaya ödediğiniz tüm bedeli giderleştirdiniz. bunu yaparken de karınızdan düşmüş oldunuz. ne patrona kar payı verdiniz. ne de ilgili tutarlar kadar karın vergisini ödediniz. peki cebinizden para çıktı mı? hayır. 5 yıl bitti. makinanın tamamı giderleştirildi. yani net maddi duran varlıklarınızda o makinanın değeri 0. makina çalışıyor mu? evet. ne kadar? 5 yıl daha. siz makinanızın parasını firmanın bünyesine yeniden kattınız. 5 yıl boyunca da o makinayı kullanıp, katma değerinden faydalanacaksınız. fakat isterseniz - teorik olarak tabi - makinanızı yenileyebilirsiniz.

    peki böyle amortismanla kendine deli gibi kaynak yaratıp, araçlarını da yıllaaaaar yıllaaaaarrr boyunca kullanmış ve o araçların amortismanından gelen fonu bünyesinde tutmuş (veya başka kaynaklarda değerlendirmiş) bir kurum olabilir mi? mesela iett, ego ve bilimum, topluma 30 yıllık araçları hala sunan işletmeler. hala deli gibi, o eski arabaların üzerinden para kazanan işletmeler yok mu sizce?

    aslında bu konunun diğer boyutu, aynı mantık içinde binaların neden amortize edildiğidir fakat o konu biraz daha teferruatlı.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap