• yıpranma payı olarak da adledilir. kelimenin içindeki mort da malın yitip gideceğine delalettir.
  • temel amacı, yıpranan makina, teçhizat, bina veya araçların yıpranma tutarlarının giderleştirilmesi değil, tamamı amortize edilmiş ilgili kalemlerin yerine yeniden aynılarının koyulabilmesine yönelik fonun sağlanması olan muhasebe terimidir.

    bunun temel sebebini de şöyle basit bir örnek ile anlatayım.

    diyelim 1000 tl'ye bir makina aldınız. bu makinayı da tahmini 10 yıl kullanacaksınız. fakat normal amortisman ile amortisman ayırmayı tercih ettiniz. böylelikle her yıl 200 tl'den 5 yılda amortismanınızı ayırdınız. yani artık bu makinaya ödediğiniz tüm bedeli giderleştirdiniz. bunu yaparken de karınızdan düşmüş oldunuz. ne patrona kar payı verdiniz. ne de ilgili tutarlar kadar karın vergisini ödediniz. peki cebinizden para çıktı mı? hayır. 5 yıl bitti. makinanın tamamı giderleştirildi. yani net maddi duran varlıklarınızda o makinanın değeri 0. makina çalışıyor mu? evet. ne kadar? 5 yıl daha. siz makinanızın parasını firmanın bünyesine yeniden kattınız. 5 yıl boyunca da o makinayı kullanıp, katma değerinden faydalanacaksınız. fakat isterseniz - teorik olarak tabi - makinanızı yenileyebilirsiniz.

    peki böyle amortismanla kendine deli gibi kaynak yaratıp, araçlarını da yıllaaaaar yıllaaaaarrr boyunca kullanmış ve o araçların amortismanından gelen fonu bünyesinde tutmuş (veya başka kaynaklarda değerlendirmiş) bir kurum olabilir mi? mesela iett, ego ve bilimum, topluma 30 yıllık araçları hala sunan işletmeler. hala deli gibi, o eski arabaların üzerinden para kazanan işletmeler yok mu sizce?

    aslında bu konunun diğer boyutu, aynı mantık içinde binaların neden amortize edildiğidir fakat o konu biraz daha teferruatlı.
  • bir sirketteki makina, tesis, tesisat gibi tasinir ve tasinmaz mallarin degerinde bellirli bir zaman sonra meydana gelecek degisime denir. sirketler bu degisimi urunlerinin maliyetlerinin üzerine ekleyerek ya da ilgili yilin giderleri arasina koyarak realize eder.
  • uzun süre kullanılacak maddi i$letme varlıklarının ( binalar, makineler, cihazlar ve demirba$lar ws. gibi) değerden dü$mesidir.
  • işletmelerin kullandıkları demirbaş ve teçhizatlar için kullanılan bir çeşit hasar ve ya eskime masrafı.3 çeşit hesap yöntemi vardır.

    (bkz: normal amortisman)
    (bkz: azalan bakiyeler usülü)
    (bkz: fevkalade amortisman)

    ayrıca işletme fakültelerinde muhasebe derslerinin belalı konularındandır.
  • artik degeri bilinmeyen unutulmus yitip gitmis gizli kimligi aslinda bir muhasebeci olan super kahraman... (bkz: tuketici toplumun super kahramanlara etkileri)
  • yapılan harcamanın azar azar gider yazılmasına izin verilmesi.

    muhasebede, harcama ve gider farklı kavramlardır. nakit ödemeyle ticari mal satın alındığında bir harcama yapmışsınızdır ama bu bir gider değildir. sadece, varlıklarınız yer değiştirmiştir. nakit, yerini ticari mala bırakmıştır. aynı durum, duran varlıklar için de geçerlidir. yıllar itibariyle, bu varlıkların eskidiği, tükendiği varsayılarak belirli kısımlarının gider olarak yazılmasına izin verilir.
  • amortisman duran varlıklarda aşınma ve eskime nedeniyle oluşan değer düşüşüdür.
    duran varlıklar işletme üzerine kayıtlı binaları, üretimde kullanılan makinelerin, işletmenin sahip olduğu bazı haklar gibi maddi olmayan varlıkları içerebilir. bu tür varlıkların bir yıldan uzun süreli kullanılacağı ve zamanla eskiyerek değerini kaybedeceği düşünüldüğünden işletmenin bu değer kaybını gider olarak mali tablolarına yansıtması mümkün kılınmıştır.
    amortisman nedir?-uzmantv

    kısacası amortisman, bir malı ürünü ürettikten sonra kendi değerini kazanmasıdır.

    muhasebede amortisman iki şekilde ayrılabilir;

    `1-normal (sabit) amortisman`
    malın ekonomik ömrüne göre belirlenecek sürede her yıl eşit miktarda aşınma payı gider olarak düşülür.
    2-azalan bakiyeler ile amortisman
    ilk yıllarda fazla ayrılan aşınma gideri gelecek yıllarda giderek düşürülür. bu hesaplama yapılırken her yılın amortisman değeri bir sonraki yıl malın değerinden düşülür ve yeniden hesaplama yapılır. ayrıca hesaplama yapılırken normal amortisman oranının iki katı kullanılmaktadır.

    bazı duran varlıkların faydalı ömür süreleri ve amortisman oranlarına örnek olarak aşağıdaki liste incelenebilir;
    beton bina: 50 yıl, %2
    araba: 5 yıl, %20
    bilgisayar:4 yıl, %25
    yük gemisi: 18 yıl, %5,55
    arsa: boş arsa bir eskimeye maruz kalmadığından amortisman ayrılmamaktadır.

    amortisman nasıl hesaplanır.
  • yıpranma,eskime payı olarakta geçer.işletmelerin binalarına,makinelerine,araçlarına,demirbaşlarına vs. devlet tarafından belirlenen belli yüzdelerle uygulanan pay
  • işletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranma, aşınma yada değerden düşmeye maruz bulunan sabit kıymetlerin değerlerinin yok edilmesi.
hesabın var mı? giriş yap