• sittinsene idrak edemeyeceğim çok ilginç bir hadise. kuşların uçmasını anlarım bak, kanat çırpıyolar zaten hafifler filan. e uçurtmalar rüzgarla uçuyo geç. helikopterin pervanesi var dönüyo uçuyo mis bu da tamam. 2 tonluk kocaman demir yığını nasıl uçar lan alooo??? hem de içinde göbekli memeli 100 kiloluk insanlar varken? hem de 5-10 değil 100 kişiyi taşıyo filan? uyanın ulan uyanın!! bu olaya daha ne kadar göz yumacağız arkadaşlar? 40 tane atom mühendisi, 25 tane makine mühendisi, 13 tane reyon görevlisi sabaha kadar bebeğe anlatır gibi tane tane anlatsalar da anlamayacağım, kabul edemem! olabilir mi lan böyle bişey? hagaten çok ilginç değil mi ya?
  • arabalarin adim atmadan yurumesi kadar ilginc olmayan olay.
  • ilginç hadisedir en azından benim için.

    arabaların motoru var hadi tekerlekleri döndürüyor falan yolda ilerliyor.

    gemi de aynı şekilde motor gücüyle suda gidiyor . ( gerçi şimdi düşündüm de o niye suda batmıyor lan harbi ? )

    ama uçak farklı. uçuyor ya kocaman kaç tonluk araç uçuyor. tamam onun da motoru var , koca koca kanatları var ama yerçekimi denen bir şey de var. kanat falan da çırpmıyor .aklım almıyor valla anlamıyorum. fizikle aram pek iyi değildi hep ondan bunlar.
  • kanadın üst kısımdaki boğumlu yapısı neticesinde gerçekleşen durum. hava kanadın üst kısmında daha çok yol kat eder alt tarafta ise tam tersine daha az yol kateder. bu durum yukarı doğru dönmeye sebep olur ve uçak havalanır.
  • burada çırpılmışı var.
  • kanat çırpanları da yakınlarda havalarda olacak gibi görünüyor. http://www.youtube.com/watch?v=nnr8fdw3ilo]
  • mevzunun kanatlardaki aerofoil yapıda koptuğu durum.
    kanada profilden bakınca, şekil su damlası gibi. alt taraf düz, üst taraf kavisli.
    kanadın ön tarafından gelen hava akımı ikiye bölünüyor ve aynı anda kanadın arkasında buluşması gerekiyor. kanadın alt tarafı düz , üst taraf ise kavisli olduğu için, kanadın altından geçen hava,üstünden geçen havadan daha yavaş ilerliyor. bu da kanadın alt ve üst alanlarında farklı basınç alanlarının oluşmasına yol açıyor. alt tarafta yüksek basınç üst tarafta ise düşük basınç oluşuyor. akış, yüksek basınçtan alçak basınca doğru olduğu için kanadın alt kısmındaki akımda yukarı doğru bir kaldırma üst taraftaki akımda ise bir vakum oluşuyor. bu kaldırma kuvvetini yer çekimiyle dengeleyecek hızda bir akış yaratınca düz gidiyor eleman. motorların olayı hava akışı yaratmak. haliyle uçağın uçmasında motorlar direk bir etken değil. havada motorlar durdurulsa , uçak taş gibi yere düşmüyor, uygun bir açı verildiğinde uçağa , süzülerek ve yavaş yavaş alçalarak ilerliyor. kanadı ters çevirirsek dengeler tam tersine dönüyor, havalanmak yerine yere yapışıyor ki f1 arabalarındaki spoiler bu mantıkta birşey.
  • kafa karıştıran bi olay. siz benle dalga geçin bakalım çok pis oyunlar oynanıyo arkadaşlar. bi düşünelim en azından? neymiş aerofiller, hava basıncı, motor falan filan buna anca kadir inanır.
hesabın var mı? giriş yap