• sıradan (tamam, varlıklı sıradan) insanların para dökerek uzaya çıkmasını ifade eden, özellikle altın dönem bilimkurgularında, hatta 80'lere kadar birçok bilimkurgu eserinde ballandıra ballandıra anlatılıp kapıda olduğu iddia edilen ama 2008 itibariyle hâlâ doğru düzgün başlayamamış iş koludur. evet uluslararası uzay istasyonu'na giden uzay turistleri oldu, fakat bunlar rusya'nın uzay araştırmalarına daha fazla para ayırabilmek için kabul ettiği münferit örnekler maalesef. yeterince parası olan ve sağlığı el veren herkesin katılabileceği bir uzay turizmi örneği hâlâ ortada yok. bu konuda yakın gelecekte faaliyete geçebilecek olan bir tek spaceshiptwo var. o da yolcularını yörüngeye bile sokmadan yalnızca uzay sınırına kadar götürüp geri getirecek, ama olsun, bir başlangıçtır yine de.
    (bkz: uzay turisti)
  • santimetreküpe 1 atom düşen bir yerin, daha doğrusu boşluğun turizmidir.

    yörüngeye çıkıp her ne göreceksen yüzeyde ışık kirliliği olmayan herhangi bir yerden de görebilirsin. üstelik 50 milyon dolar ödemekten de kurtulursun.

    o yükseklikten bakmaya değer tek şey dünyadır. onu da şuradangörebilirsiniz.

    edit: imla
  • üretim araçlarına el koymuş olanların, haksız zenginlik birikimlerini artık ayyuka çıkmış gereksiz harcama vesilesidir.

    sen işçinin emekçinin hakkını gasp et sonra o parayla uzayı "gezmeye" çık. olacak iş değil.

    uzay, uzay emekçilerinindir.
  • tahminimce, yıllar sonra uzay turizminin gelişimi konulu bir belgesel yapıldığında 2012 yılı bunun adamakıllı başlangıcı olarak anlatılacaktır.

    2020-30 arası gibi de yalnızca ultra zenginlerin değil normal zenginlerin de gerçekleştirebilecekleri bir seyahat olacaktır diye de bir ek tahmin yapayım.
  • yakın zamanda patlama yapacak yeni bir para kazanma alanıdır. bu alanda "nasa" önde gitmektedir. ayda, yeni bir uzay üssü kurulması bile kararlaştırılmış.
  • yakında gerçek olacaktır. zenginler için hakikaten yeni ve farklı türde bir eğlence olacak. dünyaya bakarken viski yudumlama keyfi çok az insanın tadabileceği bir ayrıcalık olsa gerek.

    http://www.nytimes.com/…nce/space-whisky-glass.html
  • zenginler için yıllardır bir hayal olmaktan çıkmıştır. ama halka yayılması için daha yıllar var gibi gözüküyor. ha, pegasus bu işe de el atarsa bilemem...

    http://www.ntv.com.tr/…wt_9a/ihtskgmplkmoxessqsa1iq
  • virgin galactic, fiyatı 250k’dan 600’ün üzerinde bilet satmış. 2022’de fiyatların 40k’ya çekilmesi planlanıyormuş.

    blue origin ise biletleri 200k’dan satacakmış.

    spacex’in ise şimdilik japon milyarder yusaku maezawa’ya bilet kestiği biliniyor.

    virgin galactic altı yolcu alabilecek. ıkisi personel dördü turist. blue origin de altı kişi taşıyabilecek ama personel yok, otomatik pilot. blue origin’in yolculuğu daha heyecanlı olacak gibi duruyor, hehe. spacex yedi yolcu götürebilecek.

    virgin galactic’in toplam yolculuk süresi 90 dakika. birkaç dakikası yerçekimsiz geçecek. blue origin’inki sub-orbit’e vardıktan sonra 10 dk kadar. spacex’inki ise toplamda üç-dört gün. çık, gez, geri in vs. tabi bunlar hep değişebilecek planlar. ama ilk etapta fiyatlar hep yüksek olacak gibi görünüyor.
  • uzay turizminin ay'a veya mars'a gidilmesi şeklinde olması mümkün görünmüyor, ama yüksek irtifalara çıkabilen uçaklar vasıtasıyla yer çekimsiz bir ortam oluşturularak turistler için uzayda bulunma hissi gerçekleştirilebilir.

    şöyle ki uçağın 45 derecelik açıyla yaptığı tırmanışın ardından 45 derecelik açıyla yapacağı iniş sırasında simetrik bir rota oluşur. uçağın oluşturacağı bu parabolün tepesinde "ortalama 25 saniye süreyle" sıfır-g kuvveti meydana gelir. (bkz: parabolik uçuş)lar 3-4 saat sürebilir ve bu süre zarfında 30-60 arası parabol meydana gelir.

    parabolik uçuşların uzay turizmi kapsamında değerlendirilmeyeceğini söyleyen arkadaşlara da uzayın yeryüzünden 40 km yukarıda başladığını hatırlatarak teessüf ederim.
  • ilk uzaylimanımızla pekiştirilen bir oluşumdur;

    (bkz: the grottaglie spaceport)
hesabın var mı? giriş yap