59 entry daha
  • 14 temmuzda plüto'nun yanından geçecek nasa uzay aracı.

    yaklaşık 2500 km çapındaki plüto'nun yanından saniyede 14 km gibi müthiş bir hızla geçeceğinden en yakın plan fotoğrafları çekmek ve ölçümleri almak için yalnızca bir kaç dakikası olacaktır. onun dışındaki zaman diliminde de tabii gayet güzel işler yapacak kadar yakında olacaktır.

    yanında o hızını kesecek kadar yakıt taşımadığı için, yörüngeye girmesi ya da birşey indirmesi mümkün değildir. yalnızca hızla geçip gidecektir. arabayla bir binanın yanından geçerken binanın fotoğraflarını çekmeye çalışmak gibi. o nedenle herşey gayet iyi planlanmıştır.

    plütonun yanından geçerken plüton çekimi tarafından verilen sapma ile 2019 ocak ayında bir gökcisminin yanından daha geçmesi planlanmakta. kendini yönlendirebilecek yakıt az olduğu için de plütonun yanından oldukça doğru bir mesafeden geçip, doğru bir miktar sapma alması gerekiyor tabii.

    bu iş de bittikten sonra daha da uzaklaşıp aynı voyager1 ve voyager2 nin yaptığı gibi güneş sisteminin dışına doğru gidecektir. oralardaki manyetik alan ve plazmayı inceleyip boşluğun ta ortasından veri yollayacaktır.

    üzerindeki atom pili bir süre sonra bitecek ve üzerindeki tüm cihazlar susacaktır. bundan sonra güneş sisteminden tamamen çıkıp, yıldızlar arası boşlukta milyonlarca yıl, hatta pratikte sonsuza kadar, insan yapımı bir metal parçası olarak dolanacaktır. geometri hesaplarına göre bir yıldıza ya da başka bir şeye çarpma olasılığı çok aşırı düşüktür. büyük okyanusta rastgele birakılan iki pinpon topunun çarpışma olasılığı gibi.

    güneşten, güneşin dahi görünmeyeceği kadar uzaklaşacak ve yıldızların arasında gitmeye devam edecektir. belki insanlık yok olduktan sonra bile...
85 entry daha
hesabın var mı? giriş yap