67 entry daha
  • efenim arthur c. clarke zamanında bir konuşmasında aşağı yukarı şöyle bişiler demiştir*;
    - ben star wars'ı çok severim, son derece yaratıcıdır, zevkle izlerim/okurum, ama bu bilim kurgu değildir, fantazidir. genede takdir ederim ve yarattığı evrene, karakterlere hayranımdır.

    gene demiştirki, "insanoğlunun yakın bir zamanda -belkide asla- ışık hızını aşamayacağı ortadadır."
    benim okuduğum sadece bir kitabında ışık hızına yaklaşıldığını yazmıştır -insanlar tarafından-, sanırım the songs of distant earth kitabında geçen quantum drive kullanan uzay gemileri ile oluyordu bu. bu durumda da kendisinin içi rahat etmemiş, bir açıklama gereği hissetmiştir ve bazı şeylerin olabildiğini varsaydım onlarda şunlar şeklinde anlatmıştır durumu.

    kendisi genelde yazdığı her romanda olabilme ihtimali olan konulardan bahsetmiştir, hatta bu konuların bir kısmı romanlarından sonra denenmiş, bazıları başarılı olmuştur. bazı kitaplarında sadece hesaplamaları yapan ve kendisine yardım eden insanlar olmuştur. rama serisi buna güzel bir örnek olabilir.

    gerçek bilim kurgu eserleri genelde bolca referans bilgisi içerirler, ileride şöyle birşey yapılacak bunu şurdan buluyoruz falan filan gibi. ama bu demek değilki fantaziler pis kaka bilim-kurgular cici. bana göre ikisi ayrı türler, ikisinin arkasında da çok sağlam yaratıcı fikirler var.
    bu bağlamda önce biraz garip gelsede, yıldız savaşları ile yüzüklerin efendisi aslında aynı tür diyebiliriz, yani sir arthur'a göre, yüzüklerin efendisinin gerçek olma ihtimali neyse, yıldız savaşlarının da odur.

    genel olarak bu fantazi ve bilim-kurgu yaklaşımını çok beğendiğim bir yazardır kendisi, bilim-kurgu dünyasına olduğu gibi bilim dünyasına da çok şey katmıştır. uygulanabilir-yaratıcı fikirleri ileride çok aranacaktır diye düşünmekteyim.
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap