• kanola bitkisi aslında kolza'nın kanadalılar tarafından seleksiyon ile ıslah edilmiş halidir ismi de canadian oil plant'in kısaltılmış halidir.

    kolza binlerce yıldan beri kullanılan ama erusik asit içeriği yüzünden yüksek miktarda kullanılması 1970'lerde sağlık riski nedeni ile haklı olarak uzaklaşılmış bir bitkidir .

    ama soğuk iklimde yetişebilmesi ve dönüm başına yüksek yağ veriminden dolayı kanadalılar uzun yıllar süren seleksiyon ile normal kolza yağındaki %2-3 oranındaki erusik asit miktarını doksanların sonunda %0.5'e günümüzde ise %0,01 miktarına düşürüp dünyaya muhteşem bir kültür bitkisi hediye etmiştir. (işte batı bilimine burada müteşekkiriz)

    yanma noktası en yüksek bitkisel yağlardan olması sebebi ile en iyi kızartma yağlarından biridir.

    bildiğin faydalı bitkisel bir yağdır, biyodizel amaçlı kullanımı dönüm başı yüksek verimi, bakımının, su ihtiyacının az olması, soğuk iklime dayanıklı bir bitki olması, yağ eldesi sonucu yüksek proteinli küspesi yüzünden aranan bir hayvan yemi olması dolayısığıyla yağ maliyetinin oldukça düşmesidir.

    sanırım kuzey ülkeleri soğuk iklimde olmaları sebebi ile bağımlı oldukları yağlı tohum ve bitkisel yağ üretimi sıkıntıları sebebi ile kanola'yı çok sevdiler. haklı olarak nordik diyetlerinde tüketimi artırmak için tavsiye ediyorlar.
  • kanola yağı ile aynı şey değildir. kolza, insan ve hayvan sağlığına zararlı erüsik asit ile glukosinolat içeren ve bu yüzden 1979 yılında ekimi yasaklanan bir bitkidir. daha sonra kanada'da ıslah çalışmaları ile erüsik asit miktarı 0'a yakın bir miktara düşürülmüş ve bu türe "canadian oil low acid" yani kısaltması ile canola adı verilmiştir. evet, kanola yağı iyidir, hoştur; ancak kanolanın üretiminde çok dikkatli olunmalıdır; zira kolza, dolayısı ile kanola bitkisi, anadolu'da vahşi olarak bolca yetişen hardal bitkisinin bir türevidir ve ekim için her yıl yeni kanola tohumu kullanılmadığı vakit, kanola vahşi hardal ile hibritlenerek tekrar yüksek erüsik asitli haline dönmektedir.
  • kizartmalar ve yuksek isida firinlamalar icin en ideal yemeklik yag. iceriginin %60'i, kalp damar sagligina olumlu katkisi defalarca kanitlanmis tekli doymamis yag asitlerinden olusur. ustelik 200 derece sicakliga kadar dayaniklidir.

    hepimizin sevgilisi ilk hasat sizma zeytinyagi'ndaki (bkz: extra virgin olive oil) tekli doymamis yag asidi orani canola'nin da ustunde, %82'dir. ama kendisi ancak 120 derece sicakliga kadar dayaniklidir, o yuzden salataya serpmek, ekmege banip yemek icin ideal olsa da yemek pisirirken sorun yaratabilir.
  • hakkında çok değişik kaynaklarda çok çelişkili bilgi olan yağ. food network'den ellie krieger ın çok sağlıklı olarak tavsiye ettiği yağı araştırınca kimi kaynaklarda çok sağlıklı olarak lanse edildiği, diğer bazı kaynaklarda ise, inanılmaz ama, deli dana hastalığı ve kanserle bağdaştırılan, hakkında bir türlü karar veremediğim bir yağ.
    http://www.shirleys-wellness-cafe.com/canola.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/canola
    http://health.howstuffworks.com/…of-canola-oil2.htm
    http://www.elliekrieger.com/mood-boosting-foods --- burada yorumlarda ellie krieger cevap veriyor

    hangi kaynağın daha güvenilir olduğunu bilmediğimden dolayı olayı sonuca bağlayamıyorum. tavsiyem, emin olana kadar başka bir yağ kullanın
  • kanada'da hava şartlarının tarıma elverişli olmaması sebebiyle,aşırı miktarda zehirli olan kolza tohumlarının ıslah edilmesiyle elde edilmiş tohumlardan elde edilen yağdır.ülkemizde de birçok üründe bu yağın kullanıldığını görmemle bu yağı araştırıp ciddi anlamda tedirgin olmama sebep olmuştur.dört mevsimin yaşandığı ve tarımsal anlamda yüksek potansiyele sahip ülkemizde amerika kıtasının kuzeyinden getirilen genetiğiyle oynanmış yağların sofralarımızda yer alması,pek iç açıcı bir durum değildir.
  • beyin sağlığına iyi gelmediğine dair yapılan bir çalışma nedeniyle popülerliğini kaybetmektedir.

    forbes dergisinin yapılan araştırma ile ilgili haberi

    yapılan araştırma
  • ayçiçek yağına bile makina yağı katkısını düşünürsek ülkede üretime geçmesinin çok tehlikeli olduğu yağ türü. elimiz böbreğimizde dolaşmama uğruna erüsik asit miktarını düşürme amacıyla (yapılırsa) yapılacak ıslah çalışmaları özel tüketime girer mirer bi de onla uğraşmayalım allasen.
    bi de çağrıştım iyi mi (bkz: böbrek.avi)
  • daha çok fast food zincirlerinin kullandığı yağdır. genelde de bu firmalar ucuz ürün kullanımına gittikleri için (soya eti, glikoz şurupları, yeniden pişirilen ekmekler) pek de güven vermeyen bir yağdır.

    edit: biraz daha araştırma ile şimdiki kanola yağlarının bitki ile yakından alakası yok. bağışıklık sisteminin zayıflığına yol açması zaten tercih etmemek için en birincil sebep.

    http://www.bilgiustam.com/…i-ve-yararlari-nelerdir/
  • üniversite yıllarında kaldığım öğrenci yurdu bu yağı kullanmaktaydı. midede kaynama, yanma ve ağızdan acı gaz gelmesi gibi etkileri vardı benim üzerimde.
  • uzak durulması gereken, yüksek oranda kansorejen olduğu belirlenen yağ. gelgelelim restoranlar tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. ayrıca 1995 yılından bu yana monsanto öncülüğünde, genetiğiyle oynanmış şekilde üretilmektedir.
hesabın var mı? giriş yap